Na dworze wysokie temperatury, czyste niebieskie niebo, fauna i flora pełne życia, lody, pikniki, długi dzień…
WAKACJE!
Minął już pierwszy miesiąc wakacji, pogoda wreszcie rozkwitła na dobre.

A ja przygotowałam równie wakacyjny temat!

OLEJ KOKOSOWY

 

SKĄD SIĘ BIERZE OLEJ KOKOSOWY?

Olej kokosowy uzyskuje się z miąższu kokosa.
Miąższ ten jest drobno mielony, a następnie przecedzany i wyciskany.
Ciecz, która powstaje przy odsączeniu zmielonego miąższu to właśnie olej kokosowy.

STRUKTURA OLEJU KOKOSOWEGO

Tak jak u zwierząt jedynym tłuszczem zwierzęcym w stanie płynnym jest tran, tak i u roślin jedynym tłuszczem roślinnym w stanie stałym jest olej kokosowy.
Jego struktura jest zależna od temperatury.
Olej kokosowy utrzymuje konsystencję stałą w temperaturze do ok 25 °C zaś powyżej zmienia się w tłustą ciecz. W swojej strukturze przypomina nieco smalec, chodź w praktyce nie jest tak samo „zbity”.
Tłuszcz ten składa się na tzw. „Trójglicerydy średniołańcuchowe” (MCT).
To bardzo ważny i najcenniejszy składnik w Oleju kokosowym.
Ciekawym faktem jest, że tłuszcz MCT w naturalnym środowisku występuje bardzo rzadko i w ograniczonych ilościach, a jego głównym źródłem jest właśnie miąższ kokosa, z którego otrzymujemy olej kokosowy. Występuje on też w stężeniu 10% tłuszczu całkowitego mleka karmiącej piersią kobiety.
ponad to olej kokosowy zawiera kwas laurynowy, który ma silne działanie antybakteryjne, a także wiruso- i grzybobójcze

 

Co takiego ma w sobie Olej kokosowy, że jest tak uwielbiany?

Wpływa na to przede wszystkim jego szerokie pole zastosowań.
Olej kokosowy jest stosowany zarówno w dziedzinach kulinarnych jak i kosmetycznych.
Od pewnego czasu wykorzystuje się go także w niektórych aspektach medycyny.
Niektórzy naukowcy twierdzą, że olej kokosowy może być stosowany w walce z groźnymi bakteriami i wirusami takimi jak HIV!
Na razie to tylko teorie, ale badania już trwają!
Powszechnie olej kokosowy jest uważany za najzdrowszy olej na Ziemi.

ZASTOSOWANIA OLEJU KOKOSOWEGO:

 

W PIELĘGNACJI:

  • Używany jest jako środek do demakijażu, który nie podrażnia wrażliwej skóry. Jest bezpieczny dla oczu, a najważniejsze, że naturalny i zmywa nawet wodoodporny makijaż.
  • Zmiękcza skórki i odżywia płytkę paznokcia.
  • Można go bezpiecznie stosować w olejowaniu włosów, mocno je nawilża i pozostawia po sobie blask. Polecany jest dla włosów suchych, łamliwych i matowych. Wystarczy go zmyć delikatnym szamponem dla dzieci.
  • Stosowany regularnie na pierwszą fazę rozstępów (stan zapalny, czerwony odcień) jest w stanie je zniwelować. Zapobiega też ich powstawaniu. Nie działa jednak na blizny i rozstępy w fazie dojrzałej (jasno-różowe i białe)
  • Olej kokosowy jest doskonałym kremem nawilżającym i wygładzającym. Po jego zastosowaniu nie trzeba już używać żadnych innych kosmetyków.
  • Można go stosować na całe ciało i twarz (Na twarz polecam nakładać go wieczorem, w innym przypadku będziemy się świecić. Nie nadaje się też jako baza pod makijaż, jakby nie było to w końcu olej 🙂 Zdecydowanie polecany dla cery suchej i odwodnionej.
  • Kwas laurynowy zawarty w oleju kokosowym doskonale zwalcza trądzik. Aby pozbyć się niedoskonałości, należy po prostu wcierać olej w skórę.
  • Olej kokosowy chroni skórę przed słońcem, gdyż wykazuje to samo działanie, co krem z  filtrem SPF 10. Można go również stosować jako olejek na poparzenia słoneczne.
  • Działa antyoksydancyjnie, czyli innymi słowy można go stosować jako antyperspirant.
  • Olej kokosowy zawiera związki, które wybielają zęby. To oznacza, że na jego bazie można przyrządzić pastę do zębów.
    Opóźnia procesy starzenia się organizmu.
  • Jest idealną bazą do tworzenia własnych naturalnych kosmetyków!


2

 

W ODCHUDZANIU:

  • Wbrew pozorom olej kokosowy nie tuczy, a nawet wspomaga odchudzanie.Stosowanie go pozwala pozbyć się nadwagi i otyłości (zwłaszcza brzusznej). Po spożyciu nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej, ale jest od razu wykorzystywany do produkcji energii. Osobom odchudzającym się zaleca się stosować dwie łyżki (30 ml) oleju kokosowego dziennie. Potwierdzają to badania brazylijskich naukowców:”W ich eksperymencie wzięło udział 40 kobiet w wieku od 20 do 40 lat, które cierpiały na otyłość brzuszną. Przez 12 tygodni część z nich spożywała dziennie 30 ml oleju kokosowego, a część 30 ml oleju sojowego. W tym czasie miały odżywiać się tak, jak do tej pory i dodatkowo maszerować codziennie przez 50 minut. Okazało się, że po zakończeniu badań kobiety, które spożywały olej kokosowy, miały znacznie niższe BMI i mniejszy obwód w talii niż kobiety, które spożywały olej sojowy.”
  • Dzięki temu, że MCT zawarte w oleju kokosowym szybko jest przemieniane na energię, wspomaga mięśnie podczas uprawiania sportów (zwłaszcza tych wytrzymałościowych) i bierze udział w budowie masy mięśniowej.

W MEDYCYNIE:

  • Przyspiesza gojenie się ran i zapobiega ich zakażeniu.
  • Obniża ryzyko rozwoju miażdżycy, co za tym idzie chorób serca.
    Obniża ciśnienie
  • Olej kokosowy usprawnia wydzielanie insuliny, a tym samym reguluje poziom cukru we krwi.
  • Skutecznie hamuje rozwój szkodliwych bakterii, które są przyczyną próchnicy i infekcji jamy ustnej.
  • MCT zawarte w oleju kokosowym pomaga w leczeniu chorób związanych z funkcjonowaniem mózgu, szczególnie choroby Parkinsona i Alzheimera.

W ODŻYWIANIU:

  • Olej kokosowy można stosować jak masło i smarować nim np. chleb.
  • Na bazie oleju kokosowego można przyrządzać ciasta, torty i czekoladowe desery.
  • Może być dodawany do sałatek i sosów.
  • Idealnie nadaje się do smażenia. Jest zdrowszym zamiennikiem każdego oleju roślinnego, nie przypala się tak szybko jak np. ten słonecznikowy, czy rzepakowy i nie pachnie brzydko, gdy już do tego dojdzie. Same potrawy nie są już tak oblepione tłuszczem.

Jak sama widzisz, olej kokosowy ma tak szeroką gamę zastosowań, że w dzisiejszych czasach jest po prostu elementem niezbędnym przy szybkim trybie naszego życia.
Wystarczy, że masz jeden słoik i możesz zrezygnować z drogich kosmetyków, wspomóc swoje odchudzanie, zapobiegniesz różnym chorobom i wzbogacisz swój organizm o zdrowe elementy diety, a i w portfelu zostanie więcej kaski na przyjemności 🙂
No dobrze. Wiemy już do czego służy olej kokosowy, jaka jest jego struktura i skład oraz skąd się go bierze.
Stawiamy więc kolejne ważne pytanie.

JAKI OLEJ KOKOSOWY WYBRAĆ?

Najczęściej zadawane pytania przy wyborze oleju kokosowego brzmią:
Olej kokosowy rafinowany, czy nierafinowany?
Jaka jest różnica?

Otóż:

OLEJ RAFINOWANY: Tłoczony jest na ciepło, niskie koszty produkcji. Oleje rafinowane pozyskuje się przy użyciu wysokiej temperatury i substancji chemicznych. Jakościowo gorszy od nierafinowanego. Dłuższa data przydatności.
OLEJ NIERAFINOWANY: Tłoczony jest na zimno (najstarszą i najbardziej naturalną metodą), wysokie koszty produkcji spowodowane niską wydajnością pozyskiwanego oleju w stosunku do ilości wykorzystanego w tym celu produktu oraz trudność wydobycia oleju o stałej jakości przy niskiej temperaturze. Krótsza data przydatności.

Po przyjrzeniu się różnicom oleju rafinowanego i nierafinowanego, łatwo można dojść do wniosku, że najlepszym wyborem dla nas będzie ten drugi, ponieważ jest wydobywany naturalnymi sposobami i nie traci swoich cennych właściwości taj jak ten wydobywany z wykorzystaniem wysokiej temperatury.
Pozwolę sobie przytoczyć kilka uwag na temat doboru oleju kokosowego z bloga agataberry.pl
ponieważ są to na prawdę wartościowe informacje.
Oraz zapraszam do zgłębienia składu różnych olejów kokosowych w tym samym poście 🙂

NA CO ZWRACAĆ UWAGĘ KUPUJĄC OLEJ KOKOSOWY?

 

1. SKŁAD
Czysty i najlepszy olej kokosowy w swoim składzie ma tylko „olej z miąższu kokosa”

2. CZY JEST RAFINOWANY / NIERAFINOWANY
Najlepszy olej kokosowy to ten nierafinowany, tłoczony na zimno. Oleje rafinowane tracą swoje dobre właściwości i prawdopodobnie zawierają w sobie chemię.

3. SMAK I ZAPACH
Olej rafinowany jest bezzapachowy i nie ma smaku. Oleje nierafinowane przyjemnie pachną i smakują kokosem.

4. KRAJ POCHODZENIA
Dzięki takiej informacji wiemy skąd pochodzi nasz produkt i, że nie jest on zbiorem olejów kokosowych z różnych zakątków świata. Chodzi o to by olej kokosowy był jednolity.

5. CERTYFIKAT
Potwierdzające jakość wyrobu. Przy oleju kokosowym takich certyfikatem może być informacja „BIO”, co oznacza, że wyrób jest naturalny i pozyskiwany z upraw ekologicznych objętych kontrolą.

6. KONSYSTENCJA
Olej kokosowy ma stałą konsystencję w temperaturze poniżej 25°C , taką też powinien mieć na sklepowych regałach.

7. CENA
Nie wszystko co drogie oznacza najlepszą jakość, jednak w przypadku oleju kokosowego cena gra rolę.
Jeżeli sprawdziłaś punkty powyżej, znajdziesz wszystkie informacje dotyczące produktu i będziesz pewna jakości wyrobu cena raczej nie gra roli 🙂
Natomiast jeżeli dany olej kokosowy nie będzie zawierał żadnych z tych informacji na etykiecie a jego cena będzie zbyt niska lub zbyt wysoka lepiej poszukaj czegoś innego.

 

No dobrze.
Wiesz już wszystko co potrzebne na temat oleju kokosowego i z tą wiedzą puszczam Cię dalej w świat.
Mam nadzieję, że będziesz kierować się informacjami zawartymi w tym poście i skorzystasz z moich rad.
Już niedługo w zakładce DIY pojawią się przepisy na domowe kosmetyki z użyciem oleju kokosowego, zaglądaj koniecznie!

A ja tym czasem pozwolę sobie pomarzyć o wyspach, plażach, domkach na wodzie, palmach i… kokosach 🙂

 

Komentarze:

One thought on “Olej kokosowy – olejowy cudotwórca!”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *