DZIAŁANIE POWIERZCHNIOWO-CZYNNE
Inaczej działanie myjące/pozbywające się zanieczyszczeń z jakiejś powierzchni.

EMOLIENT
Preparat natłuszczający. Wytwarza na powierzchni np skóry i włosów warstwę okluzyjną (film), która ogranicza odparowywanie wody. Natłuszcza, nadaje uczucie gładkości.

EMULGATOR
emulgator czyli składnik umożliwiający powstanie emulsji, połączenie fazy wodnej z olejową w jedną całość.

KONSERWANT
Substancja, która utrwala i chroni kosmetyki przed zepsuciem przez mikroorganizmy, zabezpiecza przed rozwarstwieniem, zmianą koloru, konsystencji i zapachu, przeciwutleniacz.

SUBSTANCJA KOMEDOGENNA
Taka, po której użyciu na ciele mogą wyskoczyć niedoskonałości (pryszcze, zaskórniki)

WŁAŚCIWOŚCI ANTYOKSYDACYJNE
Przeciwstarzeniowe

________

ACER SACCHARIUM EXTTACT /SUGAR MAPLE EXTRACT 
Extrakt z klonu cukrowego. Zawiera sole mineralne i witaminę C. Złuszcza martwy naskórek, poprawia wygląd i koloryt cery, rozjaśnia i wygładza, nawilża, działa przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie, zapobiega powstawaniu zmarszczek, poprawia elastyczność i jędrność skóry.

 ACRYLATES/C10-30 ALKYL ACRYLATE CROSSPOLYMER
Substancja sytnetyczna, zagęszczająca i żelująca, zwiększająca lepkość. Stosowana w kosmetykach ochronnych i wodoodpornych, mi.in. do opalania i makijażu, oraz myjących włosy i skórę. Zapobiega odparowywaniu wody, tworzy film okluzyjny, mocno wygładzając i przylegając do powierzchni. Nabłyszcza i nadaje aksamitną powłokę.

ALPHA-ISOMETHYL IONONE
Składnik kompozycji zapachowych. Potencjalny alergen.
AMARANTHUS CAUDATUS SEED EXTRACT
Ekstrakt z nasion szarłata zwisłego.

Substancja aktywna, przeciwłupieżowa, wzmacniająca cebulki, stymulująca porost włosów. Zapobiega łamliwości i rozdwajaniu się końcówek.

AMODIMETHICONE
Lekki silikon nie robiący włosom krzywdy wykorzystywany w piankach do stylizacji czy w serach (serum) zabezpieczających. Zmywa się z włosów za pomocą delikatnego szamponu. W kosmetykach składnik ten służy w celu zabezpieczenia włosów przed uszkodzeniami mechanicznymi i rozdwajaniem końcówek. Polecany dla włosów wysokoporowatych – ułatwia rozczesywanie, przeciwdziała elektryzowaniu i puszeniu się, pozostawia włosy natłuszczone.

ARGININE
Aminokwas o silnych zdolnościach nawilżających. Wzmacnia barierę hydrolipidową skóry ale także, jest humektantem – zapewnia odpowiedni poziom nawilżenia.
Arginina doceniana jest ze względu na swój dobroczynny wpływ na układ limfatyczny. Jest wykorzystywana również do produkcji preparatów pobudzających wzrost włosów.

BEESWAX (CIRE D’ABEILLE)
Wosk Pszczeli – Wykazuje wiele działań leczniczych i zdrowotnych. Produkt ten ma wiele zastosowań w dermatologii. Jest to naturalny składnik, który przeciwdziała drobnoutrojom, zapaleniom, a także wspomaga leczenie oparzeń i ran.

BENZYL ALCOHOL
Konserwant, rozpuszczalnik oraz substancja zapachowa o woni jaśminu, róży i hiacyntu, z których jest pozyskiwany, wpływa na konsystencję produktu.

BENZYL SALICYLATE
Składnik pochodzenia naturalnbego – olejek eteryczny z goździka
Używany jako substancja zapachowa, pochłaniająca promienie UV, filtr przeciwsłoneczny

BENZYL ALCOHOL
Konserwant. Pełni rolę rozpuszczalnika. W związku z jego przyjemną, jaśminową wonią, jest stosowany jako składnik kompozycji zapachowych. Wpływa na lepkość produktu.

BEHATRIMONIUM CHLORIDE
 Substancja powierzchniowo-czynne. Zapobiega elektryzowaniu i plątaniu włosów, ułatwia rozczesywanie, wygładza, zmiękcza i kondycjonuje. Wykazuje również lekkie działanie konserwujące.

BEHENTRIMONIUM METHOSULFATE
Substancja powierzchniowo-czynna. Ma właściwości zmiękczające, ułatwia rozczesywanie i zapobiega elektryzowaniu włosów.

BHT
Związek organiczny, konserwant i przeciwutleniacz. W niskim stężeniu może chronić skórę przed wolnymi rodnikami, w wysokim stężeniu prowadzi do podrażnień i uczuleń skóry.

BUTYROSPERMUM PARKII (SHEA BUTTER)
Masło Shea / Masło Karite – Produkt ten jest pochodzenia naturalnego. Wykorzystuje się go zarówno w kosmetyce jak i gastronomii jako naturalny i zdrowy olej, który jest źródłem wielu drogocennych witamin i minerałów. Doskonale regeneruje i odżywia skórę, sprzyja szybszemu gojeniu się ran, jest bogatym źródłem witamin A i E, które odpowiadają m. in. za opóźnianie procesów starzenia się skóry i jej ochronę przed wolnymi rodnikami. Masło Shea skutecznie zabezpiecza skórę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi (mrozem, chłodem, słońcem i wiatrem), a dodatkowo posiada właściwości łagodzące podrażnienia.

CALCIUM GLUCONATE
Substancja wiążąca, stabilizująca, a także zachowująca wilgotność. Glukonian wapnia działa przeciwzapalnie, przeciwwysiękowo i przeciwobrzękowo, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, działa obkurczająco. Jest substancją łagodzącą objawy alergii, wzmacnia odporność skóry na histaminy. Stosowana w różnego rodzaju kosmetykach, także do higieny jamy ustnej, wzmacnia szkliwo zębów, bardzo pomocna w leczeniu poparzeń. Znajduje zastosowanie również w suplementacji przy niedoborach wapnia w organizmie oraz wielu innych schorzeniach.

CARAMEL
Karmel stosowany jest głównie w produktach spożywczych, w kosmetyce swoje miejsce znajduje jako naturalny, brązowy barwnik oraz neutralizuje niepożądane zapachy.

CAPRYLYL GLYCOL
Humektant i emolient tłusty, filmotwórczy. Jest dobrym nośnikiem dla substancji aktywnych. Działa myjąco i renatłuszczająco, jest także, nawilża, zapobiega wysychaniu kosmetyku oraz lekko konserwuje, wykazuje działanie bakteriostatyczne.

CARBOMER
Zagęszczacz i stabilizator w kosmetykach, wpływa na konsystencję produktu.

CERA MICROCRISTALLINA
Krystaliczny wosk mineralny otrzymywany z ropy naftowej. Stosowany głównie w kosmetykach do układania włosów i kosmetykach „kolorowych” w pielęgnacji skóry i włosów pozostawia warstwę okluzyjną (zapobiega odparowywaniu wody) przy czym zmiękcza, nawilża i nadaje połysk.

CETRIMONIUM CHLORIDE 
Konserwant, substancja myjąca, emulgator, ułatwia spłukiwanie produktu, wygładza, nadaje połysk, zapobiega plączeniu się włosów, elektryzowaniu i ułatwia rozczesywanie.

CETYL ALCOHOL
Emolient i emulgator. Zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody ze skóry i włosów zmiękcza je i wygładza

CETYL ESTERS
Wosk syntetyczny, emolient tłusty, tworzy na skórze i włosach film zapobiegający odparowywaniu wody z włosów oraz skóry, zmiękcza, poprawia konsystencję kosmetyku, jest komadogenny.

CETYL PALMITATE
Emolient, zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody ze skóry, zmiękcza ją i wygładza

CHLORHEXIDINE DIGLUCONATE
Składnik chemiczny.  Substancja bakteriobójcza. Stosowana w dezodorantach, płynach do jamy ustnej i higieny intymnej.

CHLORPHENESI
Konserwant. Stosowany w kombinacji z innymi konserwantami, nadaje zapach i niweluje niepożądane zapachy w kosmetyku.

CISTUS LADANIFERUS LEAF/STEM EXTRACT
Ekstrakt z czystka.
Posiada właściwości ujędrniające i silnie działa przeciwzmarszczkowo, redukuje ilość wolnych rodników w organizmie, opóźnia procesy starzenia, zapobiega mutacjom komórek nowotworowych.
Regeneruje skórę, niweluje działanie czynników zapalnych oraz działa odkażająco, wspomaga leczenie trądziku i niweluje blizny.

CITRONELLOL
Składnik nadający kosmetykowi zapach róży i geranium. Potencjalny alergen.

CITRIC ACID
Kwas cytrynowy, reguluje pH produktu.

Cl 14700 / red 4
Barwnik rozpuszczalny w wodzie nadający substancji czerwony odcień. Może powodować uczulenie.

Cl 15850
Czerwień litolowa, (barwnik spożywczy azowy) stosowana w kosmetykach jako pigment koloru czerwonego, nierozpuszczalna w wodzie. Spożywana może powodować katar sienny, problemy żołądkowo-jelitowe oraz bezsenność. Zakazana w niektórych krajach.

Cl 15985
Żółcień pomarańczowa (barwnik spożywczy azowy) zakazany w niektórych krajach np. Norwegii i Finlandii. Spożywany wywołuje niepożądane działania jak alergie, wzmaga objawy astmy, nadpobudliwość u dzieci, pokrzywka, katar sienny, bezsenność, bóle brzucha i wypryski.

CI 17200 / red 33
Barwnik rozpuszczalny w wodzie nadający różowy odcień. Może powodować uczulenie.

Cl 19140/ yellow 5
Barwnik rozpuszczalny w wodzie nadający substancji żółty odcień. Może powodować uczulenie.

Cl42090
Błękit brylantowy (niebieski barwnik spożywczy azowy) Zakazany w niektórych krajach.

Spożywany wykazuje działania rakotwórcze oraz wywołuje niepożądane działania jak alergie, wzmaga objawy astmy, nadpobudliwość u dzieci, pokrzywka, katar sienny, bezsenność, bóle brzucha.

Cl 77891
Dwutlenek tytanu stosowany w kosmetykach jako pigment koloru białego, składnik trujący, rakotwórczy

COCAMIDOPROPYL BETAINE
Substancja powierzchniowo-czynna. Poprawia jakość i konsystencję wytwarzającej się piany.  Jest łagodna dla skóry i błon śluzowych, łagodzi ewentualne działanie drażniące substancji powierzchniowo czynnych (SLS, SLES) jest bezpiecznym składnikiem stosowanym przede wszystkim w produktach spłukiwanych.

COCO BETAINE
Znany również jako ‚cocamidopropylbetaine’ (powyżej) jest składnikiem, który otrzymuje się po części z oleju kokosowego. Wzmacnia pienienie się kosmetyku, stosowany jest w szamponach, mydłach w płynie czy żelach do kąpieli. W kosmetyce istnieje głównie jako środek łączący składniki (emulgator) i zagęszczacz. Poprawia jakość i konsystencję wytwarzającej się piany.

COCOS NUCIFERA OIL/COCONUT OIL
Olej kokosowy ma mnóstwo pozytywnych właściwości zarówno w kosmetyce jak i żywności. Jeżeli chcesz się dowiedzieć jakich konkretnie zapraszam na tego obszernego posta poświęconemu w całości temu składnikowi.

COUMARIN
Substancja zapachowa.

CROCUS SATIVUS CALLUS EXTRACT
Szafran Siewny (Krokus)
Szafran służy do barwienia środków spożywczych, leków i suplementów. Doskonale barwi tłuszcze. To jedna z najdroższych przypraw na świecie. W starożytności służył do barwienia tkanin.
Szafran działa uspokajająco, znosi nerwice wegetatywne, obniża napięcie mięśni szkieletowych i gładkich, uspokaja drżenie i niekontrolowane nadmierne pobudzenie ruchowe. Nie upośledza przy tym procesów psychicznych i koncentracji, działa psychostymulująco, poprawia proces zapamiętywania i odtwarzania informacji. Pomaga w koncentracji psychicznej i ruchowej. Znosi objawy depresji i stresu.

Pobudza płciowo, dlatego uważany jest za afrodyzjak. Pobudza miesiączkowanie i erekcję, ułatwia i wzmaga skoncentrowanie się na akcie płciowym i fantazjach seksualnych. Wzmaga ukrwienie narządów płciowych. Działa żółciopędnie, antyseptycznie i pobudza czynności przewodu pokarmowego. Obniża poziom cholesterolu we krwi, hamuje rozwój miażdżycy. Nasila skurcze macicy, dlatego nie należy podawać szafranu kobietom ciężarnym. In vitro wykazuje wpływ przeciwnowotworowy.

Szafran przedawkowany jest niebezpieczny. Wywołuje wymioty, biegunkę, krwawienia z przewodu pokarmowego i układu moczowo-płciowego. 20 g szafranu może zabić człowieka.

Szafran służy do barwienia środków spożywczych, leków i suplementów. Doskonale barwi tłuszcze. Jako przyprawa dodawany do rosołu, drobiu, ryżu, ryb, baraniny, zupy rybnej. W starozytności służył do barwienia tkanin.


Naturalny barwnik, jedna z najdroższych przypraw na świecie.

CYCLOPENTASILOXANE
Emolient i silikon. Wpływa na łatwość aplikacji kosmetyku. Tworzy tzw. warstwę okluzyjną zapobiegając utratę wody ze skóry i włosów.

DIMETHICONOL / DIMETHICONE
Emolient. Ułatwia rozprowadzanie kosmetyków, nadaje jedwabistej w odczuciu konsystencji. Najczęściej stosowany w produktach do makijażu twarzy, podkładach płynnych, emulsjach, fluidach, produktach do opalania, a także kosmetykach kondycjonujących i stylizujących włosy. Zmiękcza, nadaje elastyczność i połysk, tworzy warstwę okluzyjną i wypełnia nierówności powierzchni. Wpływa na konsystencję produktów, zmniejsza lepkość i pienienie produktów myjących.

FUMARIC ACID
Związek chemiczny, Konserwant i przeciwutleniacz w kosmetykach. Oczyszcza i rozjaśnia skórę. Stosowany w leczeniu łuszczycy.

GERANIOL
Składnik nadający kosmetykowi zapach geranium, składnik olejków eterycznych

GLUCONOLACTONE
Wykazuje działanie silnie nawilżające, łagodzące zaczerwienienia i podrażnienia, wzmacnia skórę i naczynia krwionośne, regeneruje, goi, likwiduje przebarwienia i blizny. Stymuluje syntezę białek w skórze, jest silnym antyutleniaczem, zapobiega starzeniu skóry i powstawaniu zaskórników, uelastycznia i ujędrnia skórę, wykazuje działanie złuszczające, keratolityczne. Składnik dedykowany jest skórze z problemami trądzikowymi, przebarwieniami, odwodnionej, wrażliwej, naczynkowej, starzejącej się i z objawami fotostarzenia. Ma także zdolność wiązania metali i regulowania pH w kosmetykach.

GLYCERYN
Gliceryna to składnik o wielu zastosowaniach. Wykorzystywany w kosmetykach i doceniany głównie dzięki łagodzącym i nawilżającym właściwościom oraz w produktach spożywczych ze względu na słodki smak, który nadaje.

GLYCERYL GLUCOSIDE
Emulgator, ma właściwości rewitalizujące i naprawcze. Wpływa na poprawę elastyczności i gładkości skóry

GLYCOL DISTEARATE
Emolient tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni film, który zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni przez co zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Odbudowuje barierę lipidową skóry (naturalne natłuszczenie skóry) 
To związek chemiczny, który umożliwia powstanie emulsji, jest pianotwórczy i poprawia jakość piany.

 

GUAR HUDROXYPROLYLTRIMONIUM CHLORIDE 
Składnik pochodzenia roślinnego, który w kosmetykach do włosów sprawia, że są one wygładzone i ułatwia się ich rozczesywanie.

HELIANTHUS ANNUUS )SUNFLOWER) SEED OIL
Olej z nasion słonecznika – Emolient tłusty. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry, tworzy na powierzchni naskórka warstwę okluzyjną, która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni skóry. Ponadto tworzy wyczuwalny film, który wygładza powierzchnię naskórka. Wykazuje działanie regenerujące naskórek.  jest bogatym źródłem  kwasu linolowego oraz witaminy E.

HEXYL CINNAMAL
Substancja zapachowa o woni zbliżonej do jaśminu, neutralizuje niepożądane zapachy.

HYDROCYISOHEXYL 3-CYCLOHEXENE CARBOXALDEHYDE
Składnik kompozycji zapachowej, imituje zapach lilii, fiołka i cytryny.

HYDROXYPROPYLTRIMONIUM HYDROLYZED WHEAT PROTEIN (PROTEINY PSZENNE)

Składnik wykorzystywany głównie w kosmetykach do mycia i pielęgnacji włosów. Zapobiega elektryzowaniu i plątaniu włosów, ułatwia rozczesywanie, wygładza i odbudowuje wypełniając ubytki i uszkodzenia włosów. Działa także nawilżająco i wzmacniająco zarówno na włosy jak i skórę.

ISODODECANE
Emolient stosowany w kosmetykach do włosów, zwłaszcza stylizujących, a także w kosmetykach kolorowych. Ułatwia aplikację. Nawilża, zmiękcza i nabłyszcza. Jest również rozpuszczalnikiem i substancją perfumującą.

ISOPROPYL ALCOHOL
Ma działanie odtłuszczające i oczyszczające, redukuje wytwarzanie się piany. Działa jako rozpuszczalnik oraz regulator lepkości.

ISOPROPYL PALMITATE
Emolient, ciekły wosk, zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody ze skóry i włosów, zmiękcza je i wygładza
JUGLANS REGIA SHELL POWDER
Puder z skorupki orzecha włoskiego.
Stosowany w pudrach i kosmetykach peelingujących.
Ścierniwo, substancja złuszczająca.

LIMONENE
Używany w naturalnych kosmetykach. Nadaje zapach skórki cytrynowej.  Ma właściwości przeciwstarzeniowe, antynowotworowe i antybakteryjne. Zwiększa przyswajalność koenzymu Q10.

LINALOOL /LINALOL
Substancja zapachowa o woni konwalii, ma właściwości bakteriobójcze.

LINUS USITATISSIMUM (LINSEED) SEED POWDER
Ekstrakt z nasion lnu zwyczajnego.
Ma silne właściwości nawilżające i łagodzące podrażnienia.

MENTA PIPERITA LEAF EXTRACT
Ekstrakt z mięty pieprzowej.
Źródło mentolu wchodzącego w skład past i proszków do czyszczenia zębów oraz płynów do płukania jamy ustnej, wywołuje uczucie chłodu i łagodzi, zapewniając komfortowe uczucie czystości. Mięta wpływa destrukcyjnie na łupież, zmiękcza i wygładza skórę suchych ust. Poza tym ekstrakt z mięty pieprzowej, ze względu na orzeźwiającą woń, stosuje się do produkcji perfum, wód kolońskich i świec zapachowych. Niweluje uczucie bólu.

METHYLPARABEN
Substancja konserwująca, chroni kosmetyk przed skażeniem bakteriami  (np. nabierając produkt palcem)
METHYLPROPANEDIOL
Nośnik substancji aktywnych.
Pełni funkcję rozpuszczalnika, może zwiększać przenikanie składników aktywnych do skóry. Posiada również właściwości nawilżające. Pozostawia gładkie wykończenie

MYRISTYL ALCOHOL
Emolient tłusty. Tworzy na powierzchni skóry i włosów ochronny film. Wygładza, nabłyszcza i ułatwia rozprowadzanie kosmetyków. Nadaje także elastyczność sztyftom, zapobiega kruszeniu.

NATURAL FLAVOR (AROMA)
Naturalne aromaty.

NIGELLA SATIVA SEED EXTRACT
Ekstrakt z Czarnuszki Siewnej.
Ma działanie żółciopędne, moczopędne, wiatropędne, przeciwbakteryjne, przeciwbólowe, przeciwrobacze, przeciwzapalne, grzybobójcze, rozkurczające na mięśnie gładkie, wspomaga laktację, poprawia trawienie, reguluje miesiączkę, obniża poziom cukru i wzmacnia odporność. Napar z rozdrobnionych nasion jest używany przy nieżytach krtani, oskrzeli i nosa, w chorobach wątroby, przy kamicy żółciowej, skąpomoczu. Zewnętrznie napary używane są przy trądziku, atopowym zapaleniu skóry i grzybicach.

OLEA EUROPEA (OLIVE) FRUIT OIL
Oliwa z oliwek. Ma właściwości nawilżające i odżywcze zarówno dla skóry jak i włosów. Używana w kuchni zmniejsza cholesterol i poprawia smak. Ma wiele zalet zarówno w kosmetyce jak i produktach spożywczych.

OLUS OIL
Emolient tłusty, tworzy na skórze i włosach odżywczy film, który zmiękcza i wygładza, zapobiega odparowywaniu wilgoci i chroni przed czynnikami zewnętrznymi.

ORGANIC COMPONENT OF MENTHA PIPERITA (PEPPERMINT) OIL
Olej z liści mięty pieprzowej – Ma właściwości antyutleniające, przeciwzapalne, antyseptyczne, regenerujące oraz pobudzające krążenie krwi.  Stosowany jako olejek leczniczy. Nadaje świeży zapach oraz działa chłodząco, łagodząco i antyseptycznie na skórę. Kremy i płyny zawierające miętę działają ściągająco na pory skóry oraz rozjaśniają cerę. Są pomocne przy trądziku i problemach z obrzękami. Stymuluje krążenie i pobudzania cebulki włosów, stosuje się go w kuracjach przeciw wypadaniu włosów.

PARFUM / FRAGRANCE
Substancja zapachowa 

PENTAERYTHRITYL TETRA-DI-T-BUTYL HYDROXYHYDROCINNAMATE
Przeciwutleniacz – działa przeciwstarzeniowo. Pełni funkcję stabilizatora konsystencji. Znajduje zastosowanie w kosmetykach do skóry, ust, włosów. Zabezpiecza kosmetyk przed bakteriami.

PHENOXYETHANOL
Składnik chemiczny. Pełni funkcję konserwantu.  Phenoxyethanol w kosmetykach może być również rozpuszczalnikiem konserwantów (np. parabenów w kosmetykach) czy też substancji zapachowych. Ma również działanie bakteriobójcze oraz właściwości zapachowe.

PHENETHYL ALCOHOL
Naturalny konserwant i związek aromatyczny zawarty w olejkach eterycznych m.in. ylang ylang, olejku różanym. Działa nawilżająco i bakteriobójczo.

PHENYL TRIMETHICONE
Składnik stosowany w kosmetykach do włosów. Uznany za silikon bezpieczny, nie wpływa negatywnie na skórę i włosy. Zmiękcza, wygładza, nadaje połysk, kondycjonuje skórę i włosy. Chroni przed negatywnymi czynnikami zewnętrznymi. Wpływa na konsystencję kosmetyku, hamuje pienienie.

PEG-40 HYDROGENATED CASTOR OIL
Utwardzony Olej Rycynowy.
Emulgator, Substancja zapachowa, odtłuszczająca i oczyszczająca.

POLYGLYCERYL-3 DISOSTEREATE
Emulgator, który umożliwia powstanie emulsji (stałe połączenie się oleju z wodą)

POLYLACTIC ACID
Poli-kwas mlekowy. Otrzymuje się go poprzez ogrzewanie kwasu mlekowego w próżni. Ma własności mechaniczne typowe dla sztywnego tworzywa termoplastycznego, ulega biodegradacji. Wpływa na spowolnienie starzenia się skóry.

POTASSIUM SORBATE
Pełni funkcję konserwantu, chroni kosmetyk przed pleśnią, hamuje rozwój drożdży i pleśni, wykazuje aktywność w produktach o pH 3-6, w pH>7 natomiast, jego aktywność drastycznie maleje. Hamuje rozwój większości bakterii, oprócz bakterii kwasu mlekowego.

PPG-5-CETETH-20
Związek chemiczny stosowany w kosmetyce jako rozpuszczalnik.  W produktach do włosów ma właściwości nawilżające i nabłyszczające

PRUNUS AMYGDALUS DULCIS OIL / SWEET ALMOND OIL
Olej migdałowy – zapobiega powstawaniu rozstępów, głęboko nawilża i odżywia skórę. Polecany do pielęgnacji całego ciała, przeciwdziała starzeniu się skóry, regeneruje i odbudowuje strukturę włosów, zapobiegając rozdwajaniu się końcówek.

PUCINA GRANATUM (SEED OIL)
Olej z pestek granatu – Posiada działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Polecany do skóry dojrzałej jak i trądzikowej, wspomaga gojenie się ran, wykazuje bardzo silne właściwości antyoksydacyjne porównywalne z zieloną herbatą, ma działanie odmładzające, przeciwzmarszczkowe i wygładzające dojrzałą skórę. Ponadto regeneruje uszkodzony naskórek.

REBUIDIANA LEAF / STEM EXTRACT
Stewia to rośłina, zamiennik cukru w produktach spożywczych, obniża ciśnienie, posiada również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

RICINUS COMMUNIS OIL /CASTOR SEED OIL 
Olej rycynowy, którego pozyskuje się z rośliny – Rącznika pospolitego. Stosowany głównie jako lek przeczyszczający dostępny w aptekach. Ma wiele zastosowań w naturalnej kosmetyce jednak jego działanie jest zależne od indywidualnych potrzeb i preferencji naszego organizmu. Więcej na temat ‚oleju rycynowego’ możecie przeczytać w tym artykule gdzie wypisałam jego wady oraz zalety.

RUBUS IDAEUS (RASPBERRY) LEAF EXTRACT
Wyciąg z liści czerwonych malin – Ma działanie przeciwbakteryjne, ściągające i przeciwzapalne. Wyciąg z liści malin stosuje się do pielęgnacji skóry normalnej i przetłuszczającej się, trądzikowej, w wysypkowych chorobach skóry, ranach, oparzeniach i owrzodzeniach.

SALICYLIC ACID
Substancja słabo rozpuszczalna w wodzie i rozpuszczalna w olejach. Ta właściwość jest istotna przy leczeniu trądziku ponieważ przenika przez naturalną barierę skóry i wnika głęboko w skórę. Odblokowuje pory, zapobiega powstawaniu wyprysków i zaskórników. Ma działanie przeciwzapalne i przyspiesza gojenie się skóry. Otrzymywany m.in. Z kory wierzby.

SIMMONDSIA CHINENSIS (JOJOBA) SEED OIL
Olej jojoba zawiera wiele cennych właściwości zarówno natłuszczających jak i odżywczych. Chroni przed utratą wody ze skóry tym samym zapobiegając jej wysuszeniu. Poleca się stosowanie tego produktu przy zapaleniach, łupieżu, poparzeniu słonecznym i trądziku. Zapobiega powstawaniu rozstępów. Jest naturalnym konserwantem, w połączeniu z innymi olejami roślinnymi przedłuża ich ważność.


SODIUM BENZOATE 

Składnik pochodzenia naturalnego. Wydobywa się go z żywicy balsamicznej drzew z rodzaju ‚styrakowców’. Stosowany w kosmetykach zabezpiecza je przed pojawianiem się drożdżaków, bakterii oraz pleśni. Można gk znaleźć w składzie żywności jako jej naturalny konserwant.

SODIUM CHLORIDE 
To nazwa chemiczna zwykłej soli kuchennej (NaCl) w kosmetykach stosowany jako zagęszczacz. Wpływa na konsystencję produktu. Np szamponu tzn. Ułatwia pienienie się i poprawia właściwości myjące. Sól w małych ilościach i w pewnym stopniu wspomaga penetrację składników w głąb włosa i skalpu, ale odradzam stosowania zwykłej soli na własną rękę ponieważ bez właściwej wiedzy możecie sobie zaszkodzić i zrobić krzywdę np. Doprowadzić do przesuszu skalpu i włosów lub/i podrażnić delikatną skórę głowy.

SODIUM POLYACRYLATE
Substancja wiążąca składniki w kosmetyku, zatrzymuje wodę w skórze, nawilża ją i zmiękcza.

Sodium Laureth Sulfate – SLES
Sodium Lauryl Sulfate – SLS
Substancje powierzchniowo-czynne. To najczęstsze składniki występujące w kosmetykach, silnie oczyszczają skórę. Mogą podrażniać i odradza się alergikom stosowania produktów z tym związkiem chemicznym w składzie. Działanie polega na wytworzeniu się dużej ilości piany, która ma za zadanie ‚wypłukać’ bród z naszego ciała.

SODIUM HYDROXIDE 
Związek chemiczny (zasada) , który wyrównuje pH emulsji. Wykorzystywany w kosmetykach naturalnych.

STEARYL ALCOHOL
Stabilizator emulsji, substancja wpływające na konsystencję kosmetyku.

TOCOPHEROL
Witamina E – Substancja o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym), hamuje procesy starzenia się skóry. Wzmacnia barierę naskórkową, utrudnia wnikanie substancji obcych i zapobiega podrażnieniom, zapobiega utracie wody ze skóry dzięki czemu wpływa na poprawę jej nawilżenia. Przeciwdziała powstawaniu stanów zapalnych, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i poprawia ukrwienie skóry.

TRIETHANOLAMINE
Regulator pH, pozwala na uzyskanie odpowiedniego pH kosmetyku.

TRIDECETH-6 
Związek chemiczny, powierzchniowo-czynnynależący do emulgatorów.

ZEA MAYS STARCH
Skrobia Kukurydziana.
Ma silne właściwości pochłaniające sebum i pot. Stosowana jako składnik matujący w produktach do cery tłustej i mieszanej, zwłaszcza w pudrach, a także maseczkach oczyszczających. Wygładza skórę, utrwala makijaż, działa ochronnie i wzmacniająco, podsuszająco i ściągająco. Stosowana w produkcji kosmetyków także jako naturalny zagęstnik i wypełniacz.

 

Komentarze:

8 thoughts on “Składy – tłumaczenie”

    1. Dzięki wielkie :* nawet nie zauważyłam literówki! Zaraz do Ciebie wpadnę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *